Mannen en Depressie?!
Mannen en Depressie?! Dat kan toch niet? Of toch wel?
Hebben mannen gevoelens en kunnen zij ook een depressie krijgen? Daar waar het onderwerp depressie en vrouwen enigszins besproken wordt, is dit bij mannen totaal niet het geval. De taboesfeer is hier volledig nog aanwezig. Het idee dat mannen gevoelens hebben, die bij hun ook van alles kan veroorzaken, lijkt voor de meeste mensen niet te bevatten.
Ja natuurlijk komt depressie bij mannen voor. Mannen zijn ook mensen met gevoelens en verwachtingen. Logisch denk je vast. Echter in de manier waarop we ons gedragen is dit niet vanzelfsprekend. Over het algemeen vinden we het oké dat een man gevoelens ervaart, maar wanneer dit een nadelig effect op zijn stemming kan hebben? Dan liever niet, een man moet toch liefst sterk zijn en alle ballen in de lucht houden.
Mannen zijn nog minder praters dan vrouwen dat zijn en dan bedoel ik het echt hebben over wat hun dwars zit. De zelfmoordcijfers spreken voor zien, jaar op jaar zijn het vaker mannen die uiteindelijk deze weg bewandelen.
Depressie ziet er bij mannen anders uit en veel moeilijker te diagnosticeren. In de eerste plaats omdat mannen het hier niet over hebben. In contact zijn met je gevoel is iets wat mannen nog minder hebben meegekregen dan vrouwen. Gevoelens van down zijn/controle verlies wordt in eerste gezien als falen. En de coping is ‘het is zoals het is’ en we gaan door. Doorgaan betekent een opeenstapeling van dit gevoel, totdat het een enorme leegte vanbinnen ontstaan. Uitlaatklep is dan vaak boosheid. Dit is ook een van de signalen die als eerst opvalt. De boosheid en irritatie is zo aanwezig dat dit niet onder controle is. Minste of geringste zorgt voor een uitbarsting.
Verlies van interesse in dingen die ervoor wel leuk/interessant waren. Terugtrekken en vermoeid zijn. Op werk valt het op dat de concentratie er niet is en dat de taken niet afkomen.
Het niet goed doen eigent zich een plek op van binnen en maakt een man vaak radeloos. Op zulke momenten is de oplossing niet mannen dwingen om te praten. Geef ze juist het signaal dat hulp mogelijk is en dat ze oké zijn zoals ze op dit moment zijn.
Wat mannen nodig hebben, net zoals ieder ander, is de geruststelling dat het oké is om een mindere moment te hebben. Dat ze nog steeds gewaardeerd worden om wie ze zijn en dat wat ze op dit moment doorstaan, niet bepaald wie zij zijn.
De enige manier om taboes te doorbreken en signaal af te geven dat psychische stoornissen iedereen kan overkomen is door er bekendheid aan te geven. Laat hier onder een reactie achter als je het hiermee eens bent.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!